Netti-tv tulee

http://www.elisa.fi/viihde/

http://www.sony.fi/hub/bravia-lcd-televisiot/2/2/article/id/1237477790887

Katsauksessa IPTV-palvelut (Mikrobitti)

http://en.wikipedia.org/wiki/IPTV

Elisa tarjoaa Viihde-pakettiaan, Sonylta on tullut internet-yhteydellä varustettu Bravia malli – netti-tv:stä on hiljalleen tulossa mainstreamia. Itse asiassa tällä hetkellä kaksi merkittävää digitalisaatiota on alkamassa – kirjojen siirtyminen lukulaitteisiin ja televisio-ohjelmien siirtyminen verkkoon. Aiemmat digitalisaatiot ovat koskeneet musiikkia (mp3, vertaisverkot, latauspalvelut) ja printtimediaa (verkkolehdet).

Mitä netti-tv tuo tullessaan?

  • Ladattava sisältö on-demand -periaatteella: elokuvat, sarjat, muut ohjelmat, nettivideopätkät, widgetit yms. Mielenkiintoista on nähdä tullaanko ohjelmia katsomaan enemmän on demand -periaatteella, vai broadcasting-mallin mukaan suorana.
  • Fyysisten videovuokraamoiden ja kauppojen dvd-osastojen myynti tulee laskemaan.
  • Tarkasti mitattavat katsojaluvut -> tarkasti mitattava (mainos)analytiikka webin tapaan.
  • Kilpailua perinteisille broadcasting-toimijoille. Mainos-eurojen karatessa netti-tv:n puolelle broadcasting-toimijoiden on ehkä määriteltävä roolinsa uudelleen printtimedian tapaan.
  • Uusia mainontatapoja – 30 sekunnin spotti ei ehkä ole kaikista käytetyin mainosmuoto netti-tv:ssä.
  • Toimijakentän sirpaloitumista ja standardien puutetta. Nyt mukana on useita laitevalmistajia, operaattoreita ja stand-alone -toimijoita. Siinä missä broadcasting-verkon spotti tavoitti puoli miljoonaa suomalaista kertaheitolla, vaatii samanlainen peitto netti-tv:ssä todennäköisesti sopimista useiden eri toimijoiden kanssa.
  • Lisää dataliikennettä verkkoon -> tarvetta lisäkapasiteetille tai kapasiteetin uudelleenhinnoitteluun.
  • Ohjelmistopäivitysten ja virustorjunnan tarpeen myös tv-päätteisiin?
  • Globaalin ohjelmatarjonnan, joka ei ole rajoittunutta kansallisiin broadcasting-lähettimiin.

Tässä blogissa on ennakoitu e-kirjojen lukulaitetta joulun 2010 hittituotteeksi. Veikataan samalla netti-tv:n yleistymistä vuoden 2011 aikana.

  1. lasse
    25 huhtikuun, 2010 2:17 pm

    Olen alkanut myös seurata netti-tv:stä tv-ohjelmia. Esimerkiksi tästä löytää hyvän suomalaisen netti-tv-portaalin http://www.tvnewsradio.com/ Voi katsoa tosiaan silloin kun itselle sopii ja tehdä myös netissä samaan aikaan muutakin.

  1. No trackbacks yet.

Jätä kommentti