Etusivu > Trendiennuste > Trendejä koulutussektorilla

Trendejä koulutussektorilla

Upskilling

Tekniset ratkaisut, halvemman kustannustason alueet, ja lännen kyllästyvät markkinat toimivat upskillingin ajavina voimina. Koskaan ei voi kouluttautua liian pitkälle. Miltäpä siis kuulostaisi vaikkapa Myyjä 2.0, Parturi 2.0, Autonasentaja 2.0 tai Ohjelmoija 2.0? Perusosaamiseen siis liitetään uusia ulottuvuuksia, teknisiä tai sosiaalisia.

Yksityiset vaihtoehdot

Usein upskilling ei vaadi vuosien tutkintoa. Lisäksi upskilling voi olla hyvinkin markkinaherkkää, eli tiettyä koulutusta kysytään vain tiettynä ajankohtana. Koulutustuotetta on siis pystyttävä tarjoamaan markkinoiden ehdoilla tarkoittaen käytännössä yksityisten koulutusvaihtoehtojen yleistymistä.

Tunnetyö

Englanninkielessä emotional labour on käsite, jota harjoittavat myyjät, tarjoilijat ja muut palveluammatissa toimivat. Näissä ammateissa tunneäly on tärkeää, ja se vaikuttaa merkittävästi asiakaskokemukseen. Voidaan sanoa regressiivisesti, että tekniikan korvatessa rutiininomaisia manuaalisia tehtäviä, tunnetyö tulee yhä tärkeämmäksi. Tunnetyö on koulutusalana vielä varsin lapsenkengissään, mutta kunhan psykologiassa ja aivotieteessä tehdään läpimurtoja, tulee koulutus tehostumaan tälläkin alalla.

Sosiaaliset verkostot

On yhä todennäköisempää, että tuottavaa tietotaitoa on varastoituneena perinteisten koulutusmetodien lisäksi sosiaalisiin verkostoihin, erityisesti korkeatasolla. Tämän aiheuttaa tekniikan nopea kehitys ja eri tekniikan alojen moninaisuus – ns. putkitutkinnoissa opetettavat perusteet eivät riitä kaiken soveltamiseen käytännössä. Tietotaitoa ei ehkä voi edes hankkia perinteisin menetelmin, vaan työssäoppiminen, eräänlainen ”akateeminen oppisopimuskoulutus” voi olla osa koulutuksen tulevaisuutta.

Mainokset
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: