Etusivu > Sähköinen sisältö > E-kirjat ja lehdet pioneerivaiheessa Suomessa

E-kirjat ja lehdet pioneerivaiheessa Suomessa

Kauppalehti: Bonnier tuo ”lettunsa” Suomeenkin

Kotimaan e-lukulaitemarkkinoille on tulossa uusi tulokas, tällä kertaa kustannusjätti Bonnierilta. Bonnierin Letto lukulaite pohjautuu ilmeisesti kuitenkin BeBookin mini eReadriin, jollaisia on jo saatavissa verkkokaupoista. Laitevalmistajat (mm. Sony) ja jälleenmyyjät (Amazon) ovatkin jo julkistaneet omat lukijansa. Näen lukulaitteita kasvavissa määrin junassa. Voisi hyvin sanoa, että e-kirjat ja lehdet ovat tällä hetkellä pioneerivaiheessa Suomessa. Omien havaintojen perusteella laitteita käyttävät eniten 15-25 -vuotiaat ”early adapters”.

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä minkälaisia standardeja lukulaitteisiin kehittyy ja erityisesti mitkä toimijat keräävät suurimman potin e-kirjamarkkinoilla. Tässä hieman spekulointia tulevasta.

Laitevalmistajat

Fyysinen rajapinta on välttämättömyys sähköiselle lukukokemukselle. Kuitenkin elektroniikkaa valmistavat tänä päivänä muutkin toimijat kuin Sony. Laitevalmistajilla ei ole hallussaan niin vahvaa jakelukanavaa kuten jälleenmyyjillä, eikä sisältöä, kuten kustantamoilla. Laitevalmistajien vahvuuksia ovat sähköiseen paperiin ja muuhun lukulaitetekniikkaan liittyvät patentit. Kuitenkin lukulaite itsessään on vahva jakelukanava, jos sen kautta voi ladata sisältöä. Tämä laitevalmistajien kannattaisi muistaa.

Jälleenmyyjät

Jälleenmyyjien valtti lukulaitekisassa on jakelukanava. Kun se on hallussa, asiakkaat ovat jo ”valmiina” ja sisältöä on verrattain helppo myydä. Jälleenmyyjistä Amazon tuotti itse Kindle-lukulaitteensa. Projektiin osallistui mm. Palmin ja Applen entisiä insinöörejä, joilla oli kokemusta kannettavien laitteiden suunnittelusta. Lukulaite tuotettiin alihankintana. Tällä tavoin Amazon sai käyttöönsä valtin laitevalmistajia vastaan.

Kustantajat

Kustantajalla on hallussaan sisältö. Bonnierilla on nyt lisäksi fyysinen rajapinta hankittuna Letto -lukulaitteen muodossa. Kuitenkin kuluttaja tarvitsee todennäköisesti vain yhden lukulaitteen, ja haluaa lukea sillä e-kirjoja useilta kustantajilta. Nähtäväksi jää, miten kustantajat sitouttavat fyysisiä laiteratkaisuja toimintaansa. Lisäksi e-lehdet eivät ainakaan nykyisessä koossaan mahdu kirjoille tarkoitetun lukulaitteen ruudulle. Mahdollinen uhka kustantajille on myös laiton kopiointi, joka syö liikevoittoa samalla tavalla kuin mp3-musiikin, elokuvien ja pelien kohdalla.

Perinteiset kirjakaupat

Lukulaitteisiin on mahdollista ladata sisältöä mekaanisesti muistikortilta ja internetistä. Perinteiset brick-and-mortar kirjakaupat tulevat todennäköisesti olemaan häviäjiä, sillä muistikortilla olevaa sisältöä voi myydä periaatteessa kuka tahansa, eikä internetin kautta tapahtuvasta sisällönlatauksesta tule kassavirtaa kivijalkamyymälään.

Pian tulee aika, jolloin suurten jälleenmyyjien, Mustan Pörssin, Expertin, Gigantin, Anttilan, Citymarketin, Prisman ja muiden on päätettävä lukulaitteiden ottamisesta valikoimiinsa. Tällöin sisäänostajien on tiedettävä standardeista ja laitteisiin saatavan kirjavalikoiman laajuudesta, jotta he voivat ottaa kannattavimmat ratkaisut valikoimiinsa. Heitän tähän loppuun vielä ennustuksen siitä, että sähköinen lukulaite on joulun 2010 suosikkilahja, samaan tapaan kuin piikkimatto oli vuonna 2009.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: